Yeni bir yılın ikinci haftasından merhaba… Bu yıl umarım hepimiz için daha kolay ve ileride gülümsemeyle hatırlanacak bir yıl olur! 🙂

Ocak ayı benim için hep hızlı geçiyor. Bu sefer de neredeyse yarısı geçti bile. Daha fazla zaman kaybetmeden 2020’de yerli müzik piyasasına dair yaptığım gözlemleri paylaşmak istiyorum. 2019’la karşılaştırdığımda çoğu trendin 2020’de de sürdüğünü görmek mümkün: popüler müzik listelerinde Türkçe Rap ve Arabesk soslu Pop’un hakimiyeti devam etti. Geçen yıla dair bütün gözlemlerimi okumak isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz.

Ama bu yıl müzik piyasamızda iki değişiklik var: Birincisi, nurtopu gibi bir R&B sahnemiz oldu! Türkçe sözlü, bazıları Trap soslu R&B şarkıları sayıca epey artış gösterdi. Bu türde dikkatimi çeken yerli müzisyenler arasında Seda Erciyes ve Damla Topçu var. İkisinin de yeni şarkılarını merakla bekliyorum! Londra’da yaşayan genç Türk müzisyen Emir Taha’nın Huyu Suyu şarkısı, özellikle Saygı ve Sen Çal Kapımı gibi popüler dizilerde kullanıldıktan sonra çok dinlendi. Aşağıda dinleyebilirsiniz. Dikkat: Dillere dolanma tehlikesi!

Müzik piyasamızda bu yıl yaptığım bir başka gözlem, akustik türkülerin yükselişi. Son yıllarda YouTube’da trend oluyordu zaten. Genç müzisyenlerin türküleri bugüne taşımasına seviniyorum. Türküleri seven ama klasik türkü düzenlemelerinden sıkılanlar, YouTube Music’in yepyeni Akustik Türküler listesine tıklayabilirler. #BağımızVar oluşumu da genç kuşağın canlı türkü yorumlarını izlemek için ideal. Bu yıl dikkatimi çeken akustik türkü yorumcuları arasında Elif Buse Doğan ve Mucize Doktor dizisinin başrol oyuncusu, Barabar grubunun solisti Taner Ölmez var.

Gelelim müzik türü bazında popüler isimlere… Bu yıl Türkçe Pop’ta dikkat çeken genç isimler Irmak Arıcı ve Galaksi şarkısıyla yıldızı parlayan Ece Mumay oldu. Bilal Sonses, Sezen Aksu, Mustafa Ceceli ve Oğuzhan Koç popülerliklerini bu yıl da sürdürdüler. Sezen Aksu, daha eski kuşaktan olup da YouTube listelerinin başlarında hala yer alabilen tek sanatçı olduğu için ayrıca takdire şayan bence. Zira YouTube’da artık eski kuşak sanatçılar pek iş yapmıyor. YouTube verilerine göre yılın en popüler Türkçe Pop şarkısı Bilal Sonses’in Cennetten Çiçek şarkısı oldu, ama Zehra’nın yorumu ve Club düzenlemesiyle. Enes Batur ve Reynmen gibi YouTuber’ların şarkıları da çok stream edildi. Özellikle Reynmen’in Leila’sı resmen patladı! Gerçekten insanı hemen yakalayan bir tarafı var. Ben klibi de beğendim, zekice kotarılmış:

Türkçe Rap’te ise yılın en popüler sanatçıları Ezhel ve Murda. Bu yılki en büyük hitleri Bi’ Sonraki Hayatımda Gel, YouTube’da 174 milyon izlenmeyi geçti. Nedenini anlamak zor değil. İnsanı hemen yakalayan bir ritm, müzik, esprili sözler ve sempatik ötesi bir ikili. YouTube verilerine göre, şarkı bu yılın en popüler Türkçe Rap ürünü olmakla kalmadı. Tür gözetmeksizin yılın en büyük hit parçası da oldu:

Gelelim türkülere… Halk müziği, geçen yılki yükselişini devam ettirdi. Yeniden düzenlenen türküler, genç kuşak müzisyenlerce yorumlanıyor ve genç dinleyicilerin beğenisini topluyor. Cem Adrian bu yıl türkü yorumlarını yayınlamaya devam ederken, Zeynep Bakşi Karatağ, Ender Balkır, Ahmet Aslan, Halit Bilgiç gibi isimler geçen yılki yükselişlerini sürdürdü. Karadeniz türküleri Resul Dindar ve Bilal Hancı’yla yurt çapında popülerlik kazandı. YouTube verilerine göre yılın en popüler türküsü ise Grup Roj’un Duydum ki Bensiz Yaralı Gibisin’i oldu. Kuzey Yıldızı dizisinde de yer verilen, yılın en popüler türkülerinden biriyle başbaşa bırakıyorum sizi:

 

Yerli akustik parçalar bu yıl da beğeni toplamaya devam etti. Gökhan Türkmen, Pinhani, HiraiZerdüş gibi isimler popülerliklerini sürdürürken, bu yıl dikkat çeken genç kuşak sanatçılar ise Canozan, Tuğkan, Çağan Şengül ve Yasir Miy oldu. Türkçe Pop sanatçısı olarak bildiğimiz Oğuzhan Koç Küskün adlı, insanın içine işleyen bir akustik şarkıyla çıkageldi. Eski parçalarının da akustik versiyonlarını yayınladı. Cem Adrian da akustik parçalar yorumlamaya devam etti. YouTube verilerine göre türün en popüler şarkısı ise Pinhani’nin YouTube’da neredeyse 50 milyon izlenmeye ulaşan Dünyadan Uzak’ı oldu:

 

Türkçe Indie ise bu yılı biraz sönük kapattı denebilir. YouTube verilerine göre yılın en popüler Türkçe Indie şarkısı İkiye On Kala’nın Kafamda Kentsel Dönüşümler’i oldu. Henüz ilk dinleyişte insanın diline dolanan, gayet başarılı bir Chill Indie parçası bu. Evinizde veya odanızda yavaş yavaş dans etmelik tam. Parçayı bilmeyen kalmamıştır herhalde, çünkü klibi neredeyse 100 milyon izlenmeye ulaşmış:

Türün bu yılki sürprizi ise, Emir Can İğrek bence. Geçen yıl Nalan şarkısıyla yaptığı büyük çıkıştan sonra Indie / Indie Pop / Rock sularına bıraktı kendini, iyi de oldu 🙂 Bu yıl yaptığı şarkılar arasından en beğendiğim Saman Sarısı. Müziği, düzenlemesi zaten etkileyiciydi de, beni en çok sözleri çarptı: “Bir saman sarısı bir duman karası, anladım ama zor oldu anlaması, artık eski hayatıma dönüşüm yok, ben deniz olsam da sen Ankara’sın.”

Bu yıl alternatif sahnede dikkatimi çeken iki diğer isim, Melis Güven ve Sena Şener. Henüz 22 yaşındaki Şener, söz-müziği kendisine ait Teni Tenime şarkısıyla beni kendisine hayran bıraktı. İzlemek isteyenler klibe tıklayabilir:

 

ABD’de analog biçimde kaydettiği Kazılı Kuyum şarkısıyla Yüzyüzeyken Konuşuruz, yeni albümüyle gümbür gümbür gelen Gaye Su Akyol, yıl içinde Güneş gibi güzel şarkılara imza atmayı sürdüren Can Bonomo, yeni şarkılarıyla Melike Şahin ve Melek Mosso hala Türkçe Indie sahnesinin gözbebekleri. 2021’de iyi müzik sizlerle olsun! 🙂

Düzeltme: YouTube verilerine göre yılın en popüler Türkçe Indie şarkısını bu yazıda yanlışlıkla Feride Hilal Akın – Kim olarak belirtmişim. Halbuki İkiye On Kala – Kafamda Kentsel Dönüşümler olacakmış. Yazıyı düzelttim, hatamdan dolayı özür dilerim. Hayatta çok sevdiğim insanlardan, sadık okurlarımdan sevgili Can Göksel’e de tatlış uyarısı için çok ama çok teşekkür ederim 🙂

ingiliz filiz
İngiltere’ye ilk kez 2007 yılında eğitim için, İstanbul’dan geldim. Daha sonra 13 yıla yakın bir süre Londra’da yaşadım. 2.5 yıl önce de İngiltere’nin güneyinde küçük bir kente taşındım. İngiltere’de yaşam ve kültür konulu yazılarımı bu blogda topluyorum. Bu yazıların büyük bölümünü Londra’da yaşarken yazdım ve müzik, yeme-içme, sinema gibi ilgi alanlarımı Londra’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde paylaştım. Şu an çocuklu hayat dolayısıyla eskisi kadar kültürel etkinliğe katılamıyorum, dolayısıyla blog konularım da biraz evrim geçirdi. Çocuk kitapları, çocuk oyunları, aile dostu lokantalar, pub’lar, tatil seçenekleri gibi konularda yazıyorum artık daha çok. Yine de Londra’ya arada bir de olsa gidiyorum ve bu gidişlerimde katıldığım etkinlikleri yazmaya devam edeceğim. Blogumla ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı yazıların altına yorum şeklinde bırakabilirsiniz. Eposta adresim:filiz (at) ingilizfiliz (nokta) com Özellikle yazmamı istediğiniz bir konu olursa belirtebilirsiniz. Ayrıca bültenime abone olursanız ne güzel olur 🙂 Bülten aboneliği için aşağıya tıklayabilirsiniz: https://ingilizfiliz.com/newsletter-sign-up/ Keyifli okumalar… 🙂

Bir Cevap Yazın

tr_TRTürkçe