Geçenlerde Time Out dergisinden güzel bir kupon satın aldım: bu kuponla Peru lokantası Casita Andina’da toplam 8 tabak yemeği, 20 sterline yiyebiliyordunuz. İki kişi için oldukça uygun bir fiyat ve yeterli porsiyonlar. Biz de böylece hem leziz yemekler yemiş, hem de Peru mutfağını tanımış olduk.

Soho’da küçük bir lokanta burası, iki katlı eski bir evin duvarları Peru’nun meşhur dokuma ürünleriyle çerçevelenmiş… Garsonlar son derece güleryüzlü ve tatlı.

Ortam sıcak, yemekler güzel... Fotoğraf: ingiliz filiz
Ortam sıcak, yemekler güzel… Fotoğraf: ingiliz filiz

Genelde lokantalar kuponlu müşterileri için ayrı bir set menü yaparlar ve bu set menü normal menüden daha basit yemekler içerir. Casita Andina bunun yerine bize orijinal menüsünü sunduğu için gözümüze girdi. (Sadece iki spesiyal yemeği kuponla alamıyordunuz, o kadar da olurdu 🙂 Menü aşağıdaki gibiydi:

Casita Andina Menü (Fotoğraf: ingiliz filiz)
Casita Andina kış menüsü
Fotoğraf: ingiliz filiz

Peru mutfağı deyince aklıma pek bir şey gelmiyordu ama Ceviche’yi (seviçe diye okunuyormuş) duymuştum. Peru’nun milli yemeği denebilecek bu yöntem, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde yaygınmış. Çiğ ve soğuk sunulan balık diye bildiğim için önce yemem dedim ama taze kırmızı soğan ve hafif acılı, sarı sosuyla gayet de yeniyormuş 🙂 Belki ana yemek olarak yiyemem ama iştah açıcı olarak neden olmasın? Zaten tam olarak çiğ de değilmiş aslında bu yemek. Bir işlemden geçiyormuş yine. Limon ya da misketlimonu yani yeşil limon suyu içinde iki saat marine edilerek pişmiş bir görüntü alıyor ve limonun asidiyle turşu gibi olgunlaşıyormuş. Bizim tattığımız ceviche, levrekten yapılmıştı (aşağıdaki fotoğrafta görülebilir), ama birçok balık çeşidiyle yapılması mümkünmüş. Önemli olan çok taze bir balıkla yapılmasıymış. Zaten bayat balıkla yapılsa herhalde gıda zehirlenmesine neden olur! 🙂 Rahmetli yemek yazarı ve gurme Arman Kırım şu yazısında, seviçe için kullanılacak balıklar “aynı gün (ya da bir gün önce) yakalanmış ve mutlaka buzda en az 6 saat bekletilmiş” olmalı diyor. Kılçıksız fileto halinde hazırlanması gerekirmiş.

Peruluların meşhur yemeği ceviche (Fotoğraf: ingiliz filiz)
Peruluların meşhur yemeği ceviche
Fotoğraf: ingiliz filiz

Casita Andina, kullandığı malzemelerin neredeyse tamamını İngiltere’de yetişen ürünlerden derliyor, yerel üreticiden alıyor. Yüzde 10’undan azını ise Peru’daki organik “adil ticaret” mahsulünden seçiyor. Kullandığı kırmızı et ise belli çiftliklerde yetiştirilen hayvanlardan geliyor. Eminim buradaki yemeklerin lezzetinin sırlarından biri de budur: yerel mahsul ve kaliteli et.

Peru mutfağının şaşırtıcı bir yanı da, birbirine hiç yakışmayacağını düşündüğünüz malzemelerin aynı tabakta pekala birleşmesi ve Vedat Milor‘un deyimiyle damağınızda lezzet patlaması yaratması. Mesela aşağıdaki portakallı salatanın yardımcı oyuncuları limonlu ve kekikli yoğurt ile fıstık harmanlanınca harikalar yarattılar! Peru’da çok bulunan “superfood” quinoa da salatadan eksik edilmemişti.

Ayrıca çok zengin malzemeli bir mutfak, hem et hem balık ürünlerine hakim. Casita Andina’da sunumlar da lezzetler kadar görkemli. Birkaç örneği fotoğraflarda görebilirsiniz.

Burnt salad Fotoğraf: ingiliz filiz
“Yanmış salata”
Fotoğraf: ingiliz filiz

Aşağıdaki tavuk yemeği, Peru’ya has zeytin sosu ve bıldırcın yumurtasıyla tatlandırılmıştı.

Aji de Gallina
Aji de Gallina adlı, zeytin soslu tavuk yemeği Fotoğraf: ingiliz filiz

Pancar ve patatesin birleşiminden ortaya çıkan renk ve tat cümbüşü aşağıdaki fotoğrafta görülebilir.

Puka picante adlı pancar şöleni :) Fotoğraf: ingiliz filiz
Puka picante adlı pancar şöleni 🙂
Fotoğraf: ingiliz filiz

Casita Andina’nın en sevdiğim yanı tüm yemeklerin sevdiklerinizle paylaşmak için meze – tapas formatında hazırlanmış olmasıydı. Küçük tabaklarda birçok yemeği alıp tadabiliyorsunuz böylelikle.

Bahsettiğim kuponu alan 100. kişi olduğum için aşağıdaki yemek kitabını da bana hediye ettiler. Martin Morales adlı aşçının eseri olan “Ceviche: Peru Mutfağı” adlı kitabı The Sunday Times adlı pazar gazetesi Yılın Yemek Kitabı seçmiş. Kitap 10 dile çevrilmiş bile.

Martin Morales'in Peru yemekleri kitabı: Ceviche Fotoğraf: ingiliz filiz
Martin Morales’in Peru yemekleri kitabı: Ceviche
Fotoğraf: ingiliz filiz

Morales kim mi? “Ceviche” markasının kurucusu, aynı zamanda yazar, yayıncı… İlginç bir özgeçmişi var: Peru doğumlu Martin, daha önce müzik sektöründeymiş. iTunes Pan Europe’un kurucusu olarak Steve Jobs’la çalışmış, bu bölümün müdürlüğünü yapmış. Disney Music’in başında bulunmuş. Kulüplerde DJ’lik gibi başka müzik işlerini tatmış. Ama 9 yaşından bu yana yemek pişiriyormuş ve resmi aşçılık eğitimi almadan kendini şef olarak yetiştirmiş. 2012’de de müzik kariyerinden vazgeçmiş, evini satmış ve elinde kalan bütün parayla ilk lokantası Ceviche Soho’yu açmış. Kendi yerini açmak 10 yıldır rüyasıymış. Epey başarılı olduğu söylenebilir. Ceviche’ten sonra Doğu Londra’nın hipster’dan geçilmeyen “cool” mahallesi Shoreditch’te Andina’yı açan Morales’in bu lokantalarını Onur Baştürk de Hürriyet’teki şu yazısında tavsiye etmişti. Morales’in en son bombası da, bizim gittiğimiz Casita Andina’yı Soho’ya kondurmak olmuş. Hayallerinin peşinden gitmek tam da bu olsa gerek! 🙂 Morales “Peru mutfağının en tatlı Büyükelçisi”, “İngiltere’deki Peru yemekleri devriminin öncüsü” olarak tanımlanıyor.

Londra’da nerede yiyelim derseniz, Casita Andina’yı es geçmeyin derim 🙂

Adres: 31 Great Windmill St, Soho, London W1D 7LP

Açık olduğu saatler: 

Pazartesi-Cuma: 11.00-00.00

Cumartesi-Pazar: 10.00-00.00

Güncelleme: Bu lokanta maalesef kapanmış. Ama kardeş lokantası Andina, Shoreditch’te hala açık.

ingiliz filiz
İngiltere’ye ilk kez 2007 yılında eğitim için, İstanbul’dan geldim. Daha sonra 13 yıla yakın bir süre Londra’da yaşadım. 2.5 yıl önce de İngiltere’nin güneyinde küçük bir kente taşındım. İngiltere’de yaşam ve kültür konulu yazılarımı bu blogda topluyorum. Bu yazıların büyük bölümünü Londra’da yaşarken yazdım ve müzik, yeme-içme, sinema gibi ilgi alanlarımı Londra’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde paylaştım. Şu an çocuklu hayat dolayısıyla eskisi kadar kültürel etkinliğe katılamıyorum, dolayısıyla blog konularım da biraz evrim geçirdi. Çocuk kitapları, çocuk oyunları, aile dostu lokantalar, pub’lar, tatil seçenekleri gibi konularda yazıyorum artık daha çok. Yine de Londra’ya arada bir de olsa gidiyorum ve bu gidişlerimde katıldığım etkinlikleri yazmaya devam edeceğim. Blogumla ilgili görüşlerinizi ve sorularınızı yazıların altına yorum şeklinde bırakabilirsiniz. Eposta adresim:filiz (at) ingilizfiliz (nokta) com Özellikle yazmamı istediğiniz bir konu olursa belirtebilirsiniz. Ayrıca bültenime abone olursanız ne güzel olur 🙂 Bülten aboneliği için aşağıya tıklayabilirsiniz: https://ingilizfiliz.com/newsletter-sign-up/ Keyifli okumalar… 🙂

Leave a Reply

en_GBEnglish (UK)